14. yüzyılda inşa edilen Bedesten (St. Nikolas Kilisesi) Lefkoşa’da Selimiye Camii’nin güneyinde bulunmaktadır.
Bizans kalıntıları üstüne Gotik bir nizamda yapılmış ve inşaatında kesme taş kullanılmıştır. Yan yana iki kilisedir ve üç tane sahını bulunmaktadır. Luzinyalılar döneminde kilise olarak yapılmıştır. Venedik dönemi ve Ortodokslar tarafında St. Nicolas kilisesi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Daha sonra Osmanlı döneminin ilk yıllarında tekstil çarşısı kullanılmak üzere vakıf edilmiştir.
Osmanlı döneminde kullanım şekilleri sırasıyla aşağıdaki gibidir.
- Tekstil Çarşısı
- Gıda Çarşısı
- Un Pazarı
- Buğday Deposu
- Depo
Daha sonra bu tarihi yapı işlevini yitirmiştir. Eski fotoğraflarda Bedesten olarak kullanıldığı da görülmektedir. Hatta bedesten olarak kullanılması için ilave odaların bölündüğü ve odaların içlerinde büyük küplerinde olduğu o döneme ait fotoğraflarda görülmektedir.
1760’lı yıllarda Lefkoşa’nın ileri gelen tüccarları bu yapıda çeşitli gıda maddesi satışı yapmak için iş merkezi olarak kullanmaktaydı. Bu iş merkezinde bulunan tüccarlar Türk, Rum ve Ermeni tüccarlarıydı.
1873’de un pazarı olarak kullanılmaya başladı. Değirmenlik köyü civarında getirilen az miktarda un devlet kontrolünde okka ile satılmıştır. 20 yüzyılda ise fonksiyonunu yitirmiş ve ambar olarak kullanılmaya başlamıştır. Yapının doğusunda müze olarak kullanılan bir oda bulunmaktadır. Bu odada Ömerge Camisi ve diğer yerlerden getirilen bir çok tarihi eser bulunmaktadır. Mezar taşları, mimari parçalar ve Osmanlı Dönemi’ne ait ahşap bir tavan da bu tarih kokan odanın içindedir.
Bedesten ayrı olarak çeşitli pazar yerleri de vardı. Bedestin yanı sıra Büyük Pazar, Kuyumcular Çarşısı, Balık Pazarı, Kadınlar Çarşısı gibi çarşılarda bulunmaktaydı. Sizde isterseniz bu tarihi yapıyı gezebilir geçmişe doğru bir yolculuk yapabilirsiniz. U
Kıbrıs’ta Bedesten (St. Nikolas Kilisesi) ulaşım sorununu çözmek için ise Kıbrıs Rent a Car şirketimizden araç kiralayabilirsiniz.
Bilgi Sahibi Olabilirsiniz ► Kıbrıs’a Ulaşım